Nyttig informasjon
- Pass og visum
- Flyreisen
- Reiseforsikring og trygghet - bestill reiseforsikringen din her!
- Hva skal man ta med seg?
- Passkontroll & tollreglement
- Hotell & telekommunikasjon
- Trafikk & offentlig kommunikasjon
- Penger & valuta
- Innenlands reise & utflukter
- Assistanse
- Strøm
- Klima
- Vaksiner & forebyggende tiltak
- Film & video
- Mat & drikke
- Prisnivå & lommepenger
- Tips
- Åpningstider
- Shopping
- Skatter & avgifter
- Kultur
- Tibet
- Viktige adresse i Beijing
- Kinesisk
Pass og visum
Sjekk passet ditt og se om det er i orden. Det må være gyldig i minst 6 mnd etter hjemkomst fra Kina og ha minst en ledig side. Du trenger visum til Kina. Er du en del av en gruppe ordner arrangøren med gruppevisum. Reiser du alene og ønsker hjelp med visum kan vi ordne det for deg mot et gebyr. I så tilfelle må pass, søknadsskjema samt passbilde være oss i hende minst 4 uker før avreise. Søker du om visum for sent risikerer du å måtte betale ekspressgebyr på opptil noen hundre kroner.
Flyreisen
Vi bruker kun flyselskaper av første klasse. Turen går enten via Helsinki, København eller Stockholm hvor du må bytte fly. Du får som regel boarding card for hele turen ved utreise fra Norge, dvs. at du bare sjekker inn én gang. Du kan sende bagasjen din direkte fra Norge til Kina ved utreise og direkte fra Kina til Norge ved hjemreise, uansett hvilket flyselskap du benytter. Den tillatte bagasjevekten er 20 kg. I tillegg kan du ha med én håndbagasje (8 kg). Om du har bonuskort så husk å opplyse om det ved innsjekk. Flyturen mellom Helsinki/København/Stockholm og Beijing er nonstop og kun på 7 – 9 timer. Maskinene er store og moderne og relativt komfortable for lange turer. Tidsforskjellen mellom Oslo og Beijing er på 7 timer (6 timer ved sommertid), dvs. Kina ligger 7 timer (6 timer) foran oss. Med avreise fra Norden om ettermiddagen/kvelden ankommer du Beijing om morgenen/formiddagen lokal tid dagen etter. Du starter den første dagen i Kina “midt på natten” norsk tid. Det er derfor en fordel å prøve å sove mest mulig ombord på flyet. Får du likevel ikke sove, kan du nyte et bredt utvalg av musikk eller se på TV med egen hodetelefon. Det kan være lurt å ta med ”sov i ro”. Det er en fordel å drikke mye vann på en lang flytur. Vær måteholden med alkohol og kaffe da disse virker vanndrivende og uttørrende. Husk å bevege deg litt en gang i blant. Reis deg opp og gå en runde.
Reiseforsikring og trygghet - bestill reiseforsikringen din her!
Reiseforsikring er obligatorisk og den kjøper du selv. Det beste er å kjøpe en kombinert reiseforsikring fra Europeiske eller annet tilsvarende forsikringsselskap. Har du helårs reiseforsikring eller reiseforsikring fra jobben er det vanligvis tilstrekkelig. Skulle du være så uheldig å bli syk får du god medisinsk behandling i Kina. Ta vare på attester og kvitteringer slik at du får igjen pengene fra forsikringsselskapet. Du har selv ansvar for oppbevaring av pass og flybilletter under oppholdet i Kina. Det er trygt å oppbevare vanlig reisegods på hotellrommet, men hvis du vil være helt sikker kan du ta kontakt med resepsjonen og benytte en av safeboksene (gratis) for oppbevaring av verdisaker. På de fleste av våre hoteller er det også installert privat safe på rommet. Kina er stort sett et trygt land for utenlandske turister og reisende blir svært sjelden utsatt for alvorlig kriminalitet, men se opp for lommetyver. Du bør aldri gå fra bagasjen din uten at noen passer på den.
For bestilling av Europeiske Reiseforsikring, vennligst gå inn på følgende link:
Hva skal man ta med seg?
Det er sjelden man får anledning til å kle seg om til middag på våre gruppeturer, og det er heller ikke vanlig at man gjør det i Kina. Derfor er det viktigste å tenke på komfort når man pakker. Ta med gode sko og så lite tøy som mulig. Er du avhengig av kaffe bør du ta med deg et glass med pulverkaffe. På de fleste av våre hoteller serveres imidlertid kaffe til frokost. Kokt vann er tilgjengelig så og si overalt.
Passkontroll & tollreglement
Før flyet lander i Kina må du fylle ut tolldeklarasjon, helseerklærings- og innreisekort. Reiser du sammen med en gruppe vil reiselederen hjelpe deg om du lurer på noe. Ellers kan du alltid spørre flyvertinnene/kabinpersonalet. Helseerklæringskortet leveres til helsemyndighetene og innreisekortet leveres sammen med passet ved passkontroll. Ved gruppevisum trenger du ikke fylle ut innreisekortet. Tolldeklarasjon leveres etter bagasje henting. Du har sikkert god kjennskap til gjeldende regler for det norske tollvesenet. Normalt vil du ikke merke noen stor forskjell ved det kinesiske tollreglementet. Når det gjelder tobakk og alkohol er de kinesiske reglene litt mer “romslige” enn de norske, og kinesiske tollere har i praksis også et betydelig mer avslappet forhold til slike saker. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at kinesiske tollmyndigheter er svært strenge når det gjelder innførsel av trykksaker og videokassetter med pornografisk eller politisk innhold. NB! Det hender også at man ikke får ta med seg alkohol inn i avgangshallen på flyplassen ved hjemreise av sikkerhetsmessige årsaker. Dette bør da kjøpes i Tax Free butikken ved retur, og det anbefales da at det kjøpes ved mellomlanding. Alkoholholdige varer kjøpt på Gardermoen blir forseglet, og det var ingen problem å få det med seg til Finland eller Kina. All alkohol fra Kina, skal legges i den bagasjen som sendes. Alkoholholdige varer kjøpt på flyplassen i Beijing. Ved ankomst Helsinki (og sikkert også andre flyplasser i Norden, EU, EØS + Sveits), blir dette tatt av sikkerhetskontrollen før vi kommer opp i avgangshallen. For å få beholde det, må en ut og sende varene som vanlig bagasje og så sjekke inn på nytt. Så pakk det først som sist i bagasjen som skal sendes. Kina har også strenge regler for utførsel av kinesisk kunst og antikviteter. Vil du kjøpe kunst (f.eks. malerier og kalligrafier) eller antikviteter av større verdi, bør du først undersøke om det er lov å ta dem med ut av landet.
Hotell & telekommunikasjon
Hotellene i Kina har generelt høy standard. Hotellene som arrangøren bruker mest er bra turisthotell (3-stjerner), førsteklasses hotell (4-stjerner) og luksus hotell (5-stjerner). Hotellene i disse klassene er som regel utstyrt med alle nødvendige fasiliteter, selv om opplegget kan variere fra hotell til hotell. Restauranter, barer, nattklubber, frisør, trimrom og sauna, samt room service og klesvask er blitt standard på hotellene. Telefon, minibar, farge-TV, air condition og bad er standard på rommene. Ta kontakt med resepsjonen hvis det er noe du lurer på eller ønsker. Det er lurt å spørre etter et “hotellkort” der hotellets adresse og telefonnummer står oppført på kinesisk. I tilfelle du går deg bort kan du vise kortet til drosjesjåføren. På alle hoteller er det mulig å ringe internasjonalt direkte fra rommet. Du kan også sende og motta faks på hotellene, men pass på utgiftene. På noen hoteller kan det være svært dyrt å ringe til Norge. Det er vanlig at tellerskrittet begynner å gå etter noen få ringesignaler, selv om du ikke får svar. Les veiledningen som finnes på rommet. Det finnes ellers betjente telefonkiosker og telefonautomater over alt. NB! Ta vare på alle kvitteringer ved kjøp av varer og tjenester på hotellet slik at det ikke oppstår problemer ved utsjekking. NB! Hotellene sjekker alltid rommene nøye før utsjekking. Rommene må være i samme standard som ved innsjekking. Er enkelte gjenstander fjernet eller gått i stykker må dette erstattes av gjesten. De er også meget nøye på skitt og smuss, er det ”møkk” på eksempel putevaret, vil de belaste deg for rensing. Gjelder da spesielt sminke og avfarging av farget hår.
Trafikk & offentlig kommunikasjon
Trafikken blir stadig verre i de store kinesiske byene, spesielt i rushtiden. Det er derfor viktig at du drar fra hotellet i god tid før en eventuell avtale på et annet sted. I Kinas store byer er offentlig kommunikasjon godt utbygd. Busser og trikker har et velutviklet rutenett og svært hyppige avganger. I tillegg finnes det mengder av private minibusser. Prisen er lav. Den varierer fra by til by, men du kommer deg langt med noen få kroner. Det er imidlertid et felles problem med offentlig transport: bussene er alltid overfylte og reisen er tidkrevende. For folk som ikke kjenner lokale forhold og språk, er det vanskelig å benytte buss og trikk. En mer effektiv og komfortabel løsning er drosje. Prisen er fremdeles rimelig i forhold til prisen i Norge - én til to kroner per kilometer. Drosjebestilling per telefon er ikke en lett sak, men det er alltid mange biler på gaten og det tar ikke lang tid å få tak i en. Det er få drosjesjåfører som snakker engelsk. Du kan be personalet på hotellet om å skrive ned de stedene du skal til på kinesisk. Alle drosjer skal være utstyrt med ID-kort i frontruten og elektronisk taksameter som viser prisen til enhver tid. Husk å si ifra/gi tegn hvis drosjesjåføren ikke slår på taksameteret. Når du skal krysse veier og gater i Kina bør du være forsiktig. Ikke forvent at kjøretøyene stopper for deg. I praksis er det du som fotgjenger som alltid har vikeplikt.
Penger & valuta
Kinesisk valuta har navnet renminbi (RMB). Enheten er yuan. En yuan tilsvarer etter dagens kurs litt under en norsk krone. Du kan veksle norske kroner i de store byene i Kina, som regel på hotellet og i ”Bank of China”. Amerikanske dollar eller euro er ellers greie reisevaluta fordi de er lette å veksle over alt. Hoteller og større butikker i de store byene aksepterer de fleste internasjonale kredittkort. Mange steder har også ”Bank of China”s minibank der du kan heve kontanter med kort. Banksystemet i Kina er ikke særlig godt utviklet, og det er ikke alltid lett å finne en bankfilial som handler med valuta. Det kan derfor være lurt å veksle penger i hotellresepsjonen eller i de store shoppingsentrene. Kursen vil stort sett være den samme uansett hvor du veksler. Det er som regel ikke gebyr eller «commission» ved valutaveksling. Er du på utflukt og oppdager at du mangler kinesiske penger bør du snakke med guiden. Husk at du aldri skal veksle på gaten da det lett kan være falske sedler. Det finnes nå Forex på Oslo Sentralbanestasjon med mulighet for veksling av kinesiske yuan, men gebyrene kan være noe høye. Du har også mulighet til å veksle til deg valuta ved Nordea bank på Gardermoen, men og her kan gebyrene være noe høye. Skulle du mot for modning ikke klare å bruke opp din kinesiske valuta, og ønsker ikke å beholde de som suvenir, kan du få vekslet de tilbake i banken på flyplassen. Banken finnes etter du har gått gjennom passkontroll. HUSK å ta vare på kvitteringene fra minibank uttak eller hotellet, ellers får du ikke vekslet tilbake.
Innenlands reise & utflukter
Det er trygt og komfortabelt å fly i Kina. På hovedrutene bruker flyselskapene verdens mest moderne maskiner. Husk at gyldig legitimasjon (dvs. pass) alltid må vises sammen med billetten for å kunne komme ombord. Arrangøren vil alltid velge de beste flyselskapene når en flytur skal bestilles. NB!! Vær OBS på at når du flyr innenriks i Kina, skal all alkohol oppbevares i den bagasjen som sendes med flyet. Aldri i håndbagasjen. HUSK å ta vare på bagasjelappene når du flyr innenriks i Kina, de kontrolleres etter at bagasjen er avhentet og før du får gå ut. Dette for å sikre at du har din bagasje og ikke noen andres. For mange er det en drøm å kunne reise i Kina med tog. Tog i Kina er delt i forskjellige klasser. Om ikke annet er avtalt bestiller arrangøren, så sant det er mulig, “Soft seat” eller “Soft sleeper” som er av bra standard. Sovekupé med “Soft sleeper” består av fire køyer, og det skiller som regel ikke mellom herrekupé og damekupé. Bortsett fra de lokale togene er det alltid restaurant ombord. Nå er det også mulig å bestille tomanns luksuskupé på visse strekninger. Skal du på en større rundreise, er det som regel mulig å sette igjen bagasje på hotellet i Beijing. NB! Når du reiser med tog eller er på utflukter, er det lurt å ta med deg toalettpapir fra hotellet.
Assistanse
Reiser du i gruppe reiser du ofte sammen med en norsk eller kinesisk reiseleder. Reiselederen skal sørge for at alt fungerer som det skal under oppholdet i Kina. Våre kinesiske, lokale agenter stiller opp med engelsk-/skandinavisktalende guide. De er oftest blide og hyggelige og har god kjennskap til de lokale forhold. Ikke nøl med å si fra når du ønsker hjelp. Reiser du alene uten guide kan du be om hjelp fra personalet på hotellet. På de bedre hotellene snakker resepsjonistene vanligvis grei engelsk.
Strøm
Strømmen i Kina er på 220 V og 50 Hz, dvs. den samme som hjemme i Norge. På hotellene er det som regel den samme stikkontakttypen som vi har i Norge. I tilfeller der stikkontakten er annerledes, har hotellene ofte adapter til gratis utlån. Du kan altså problemfritt bruke føner, barberingsmaskin, PC, etc., akkurat som du gjør hjemme.
Klima
Kina er et stort kontinent som strekker seg flere tusen kilometer fra nord til sør og fra øst til vest, og klima er dermed svært variert. Dette betyr at klimaet kan variere dramatisk fra et sted til et annet. Det er et klart skille mellom årstidene i store deler av Kina. Vår er fra mars til mai, sommer fra juni til august, høst fra september til november og vinter fra desember til februar. Reiser du til Nord-Kina i vintermånedene må du bruke skikkelig vintertøy som her hjemme, temperaturen være så lav som ÷40 C°. Det er et relativt tørt klima i Nord-Kina, bortsett fra enkelte perioder i sommermånedene. Det er derimot mer nedbør i den sørlige delen av landet. Selv i Sør-Kina (bortsett fra de aller sørligste provinsene) kan vinteren tildels være sur og kald. I den sørligste delen av landet er vinteren ganske annerledes. På Hainan-øya bader man i sjøen selv i januar og februar. Det er derfor lurt å ha med deg klær til de forskjellige årstidene hvis du reiser både til Nord- og Sør-Kina i vinterhalvåret. Om sommeren er det varmt i Kina, og dagstemperaturen kan være opp til 35 °C i store deler av landet. Om våren og høsten er temperaturen og klimaet behagelig både i nord og i sør, men temperaturforskjellen kan være stor mellom dag og natt, spesielt i nord. Generelt sett er april, mai, førstedelen av juni, september, oktober og november de beste månedene til å besøke Kina, da mesteparten av landet har et gunstig klima. Bakerst i heftet finner du en klimaoversikt.
Vaksiner & forebyggende tiltak
Det er en fordel at du foretar forebyggende tiltak mot eventuelle helseproblemer i forbindelse med Kina-reisen, selv om man ytterst sjelden blir smittet av alvorlige sykdommer under et kort ferieopphold. Det er ingen obligatoriske vaksiner man må ta for å komme inn i Kina, men noen anbefaler likevel at man tar en vaksine mot Hepatitt før avreise. Vaksiner mot stivkrampe og polio kan også være aktuelt. Ta kontakt med nærmeste helsestasjon for nærmere opplysninger om vaksiner eller lignende. Statens institutt for folkehelse (FOLKEHELSA) har utarbeidet en reiseguide, «Gode råd for god reise», som du får ved å kontakte FOLKEHELSA. Denne lille reiseguiden gir mange nyttige råd og tips for reiser til ulike deler av verden. Vaksiner bør tas 3 – 4 uker før avreise. Kinamat er både sunt og godt, men for nordmenn som ikke er vant til kinamat kan det være mulig at noen får maveproblemer. Det anbefales at du tar forebyggende tabletter, som f.eks. “Idoform” eller yoghurttabletter. Det er også lurt å ta med seg “Imodium” eller lignende mot akutt tilfelle av løs mave.
Film & video
I Kina får du lett kjøpt filmer og videokassetter av de samme merkene som du pleier å bruke her hjemme. Batterier til ulike kameramodeller selges også i kioskene. Filmer, kassetter og batterier er som regel rimeligere der enn her i Norge. Hvis du bruker diasfilm eller APS, noe som ikke er veldig utbredt, er det bedre at du kjøper det her hjemme før avreise. Digitalt kamera er veldig vanlig i Kina. Både utvalg og pris er tiltalende. Det er derfor ikke noe problem å få tak i et ekstra minnekort til ditt kamera. Ønsker du å se bildene som du har tatt mens du er i Kina, finnes det mange kiosker som lager kopier på timen til en gunstig pris, men kvaliteten er ikke alltid på topp. Hvis du stiller høye krav til kvalitet, anbefales det at du enten bruker et av de store fotosentrene eller venter til du kommer hjem.
Mat & drikke
Så snart du kommer til Kina, vil du oppdage at kinamat er mye mer enn det du har opplevd på kinesiske restauranter i Norge. Det finnes restauranter på nesten hvert eneste gatehjørne. De store og dyre restaurantene tilbyr ofte de lekreste delikatesser. De små og enkle spisestedene kan overraske med det beste hjemmekjøkken. Merk at prisforskjellen mellom restaurantene kan variere veldig. Det er mulig du vil savne et europeisk måltid under oppholdet i Kina. På hotellene er det som regel amerikansk eller europeisk frokostbufeet. På de bedre hotellene er det alltid en restaurant med europeisk kjøkken. Det er imidlertid sjelden man finner en europeisk restaurant ute på gaten. Ønsker du å spise europeisk er først og fremst restaurantene på hotellene stedet å gå. Du kan spørre i resepsjonen på hotellet. De har god oversikt over forskjellige restauranter i byen. Drikk ikke vannet rett fra springen i Kina. Det anbefales at du kun inntar kjøpte drikkevarer. Det er vanlig at hotellrommet er utstyrt med termos med kokt vann (eller vannkoker). Noen hoteller har også installert kran for drikkevann på badet. Frukt kan være ganske fristende, men husk å skrelle eller vaske de grundig før du spiser.
Prisnivå & lommepenger
Prisnivået i Kina er generelt lavt. En flaske øl på en vanlig restaurant koster i dag kr. 5 – 10,- og en fin silkeskjorte kan man få kjøpt for en hundrelapp eller to. Men prisene varierer betydelig fra sted til sted. Mens det er veldig rimelig å ta et glass øl ute på en lokal restaurant kan det på hotellene koste like mye som her i Norge. I enkelte butikker og varemagasiner kan også prisene være svært stive. Prisene er ellers alltid høyere i store byer enn på mindre steder. Hvor mye du bør ha i lommepenger er helt avhengig av hva du vil bruke penger til. Det er en individuell avgjørelse og svært vanskelig å forutsi. Vil du nøye deg med noen små suvenirer og ellers litt å drikke om kvelden, bør det holde med en hundrelapp pr. dag (da er mat og inngangsbilletter ikke regnet med). Nattelivet i Kina kan koste mye hvis man oppsøker utesteder og diskoteker på de store hotellene. På slike steder kan prisnivået være overraskende høyt: inngangsbilletten alene til et populært diskotek kan koste opptil kr. 150 – 200,-.
Tips
Tips har lenge vært et ukjent begrep i Kina. Men i dag er situasjonen annerledes. Både sjåfører og guider forventer å få tips. Tips er en del av hovedinntekten deres. Guide og sjåfør forventer ca. kr. 250,- fra hver turdeltaker etter endt tur (fordelt mellom seg, da noe mer til guiden) med fullt og godt gjennomført program. Reiser du i gruppe vil reiselederen ordne dette i samarbeid med gruppemedlemmene. Hvis du reiser alene med en guide er det hyggelig om du gir ham/henne en femtilapp etter en dag med vellykket program. Portnere og bærere på hotellene setter også pris på litt tips når de har hjulpet deg med bagasjen. Det er fremdeles ikke nødvendig å gi tips på restauranter eller til drosjesjåfører. Vi understreker at tips alltid er frivillig!
Åpningstider
Vanlig arbeidstid i Kina er fra kl. 08.00 om morgenen til kl. 17.00 om ettermiddagen. Det er fem arbeidsdager i uken. Butikker og andre offentlige tjenester har som regel åpent 7 dager i uken, og åpningstiden er den samme på hverdager og i helger. De aller fleste butikkene i Nord-Kina stenger mellom kl. 19.00 og kl. 20.00. I deler av Sør-Kina er det vanlig at man handler om kvelden. Der kan butikkene holde åpent til så sent som kl. 23.00. Butikkene har som regel åpent også på offentlige fridager. I store deler av Nord-Kina stenger de store restaurantene relativt tidlig, oftest rundt kl. 21.00, men det finnes alltid mange mindre restauranter som stenger sent eller har åpent døgnet rundt.
Shopping
Det er mye man får lyst til å kjøpe i Kina. Landet er kjent for sine rike kunsthåndverkstradisjoner. Vi nevner emalje- og lakkarbeid, broderier, jadeutskjæringer og tekstilartikler. Silkestoffer og silkeklær er også svært populært blant besøkende. Det er rimelig og ofte av svært god kvalitet. Noen foretrekker kinesisk porselen. Et pent tesett kan man få kjøpt for et par tre hundrelapper. Nydelige ferskvannsperler kan også kjøpes for rundt ¼ av prisen her hjemme. Husk å få med ekthetsgaranti. Tepper av toppkvalitet, spesielt silketepper, er fortsatt rimelige i Kina. For ivrige kjøpere kan butikkene ordne varetransporten til Norge. Hvis du er interessert i kunst kan kinesiske malerier være interessante. Utsøkte antikviteter kan også være fristende. I de aller fleste kjente kulturbyer finnes det en eller flere antikvitetsgater du kan besøke. Her vil du komme over kinesisk kunst av ulike slag (se pkt. for tollreglementer). I Kina er det vanlig at reiseselskaper blir tatt med til en del suvenir butikker. Store butikker har stort sett faste priser selv om du kan skaffe deg rabatter ved større kjøp. NB! Be om å få en skriftlig attest på at varen er ekte. Kunden er selv ansvarlig for eget kjøp. I mindre butikker, på markeder eller i suvenirbutikker må man lære å prute. Det lønner seg! Men husk at den gamle visdomsregelen også gjelder i Kina: prisen er høyere der det er størst utvalg og best kvalitet.
Skatter & avgifter
Det finnes mange forskjellige skatter og avgifter i Kina, men reisende som har kjøpt ferdige pakker (gruppereiser) vil ikke merke det da de fleste avgiftene er inkludert. Du får klar informasjon om hva som er inkludert i prisen når du kjøper reisetjenester. Reiser du derimot på egen hånd må du selv betale flyavgift når du flyr innenriks i Kina. Avgiften er i dag fra 50 – 90 yuan per flyreise og må betales av den enkelte i lokal valuta før innsjekking. Har du bestilt hotell direkte og ikke via en turoperatør må du som oftest betale en ”service charge” på ca. 15 %.
Kultur
Kulturen i Kina (og ellers i Østen) er annerledes enn her i Norge. Dette vil du selv oppdage så snart du går av flyet: språket er annerledes, folk oppfører seg annerledes og systemet fungerer annerledes. Det er jo derfor vi ønsker å reise. For å ha en hyggelig og opplevelsesrik tur i denne delen av verden er det viktig å være tålmodig, være positivt innstilt og vise respekt. Åpenhet og godt humør er nøkkelord. Du vil få mye igjen ved å vise forståelse for lokale forhold. Kan du si et par enkle ord på kinesisk vil du bli oppfattet av kineserne som høflig og velvillig. Kineserne setter stor pris på enhver gest som tyder på at du respekterer deres kultur. En liten høflighetsgest fra din side kan ofte gi deg en god opplevelse i gjengjeld. Inkluderer turprogrammet et besøk til for eksempel en skole eller barnehage er det hyggelig om du har med deg noen små gaver. Små gaver anses som velvilje og settes derfor stor pris på.
Tibet
Flyplassen ligger på 3700 m.o.h. og det høyeste passet på de fleste turene til Tibet ligger på 4990 m.o.h. Det er lagt opp til at man skal hvile, ta det med ro den på ankomst dagen til Tibet for å tilpasse kroppen høyden. Høydesyke er noe man skal ta på alvor. Noen merker ingenting av høyden, mens andre kan føle seg litt svimmel, bli litt kortpustet, få hodepine eller føle seg kvalm. Det kan være lurt å rådføre seg med sin fastlege med tanke på helsen sin hvis man skal opp i høyden i Tibet. Og skaffe seg høydesyke piller dersom man ønsker det. Navnet på et medikament som anbefales av Nepal Resque, heter i Norge DIAMOX og benyttes primært for øyelidelser og epilepsi. Innholdsstoffet er "azetazolamid" og benyttes i 250mg tabletter. Doseringen er 1/2 tablett 2 ganger daglig for å motvirke høydesyke. Det anbefales også at en prøver ut tablettene et par dager før en drar hjemmefra, slik at en vet om en tåler tablettene, dvs. ikke merker noen umiddelbare bivirkninger. Men rådfør deg med lege før du tar dette medikamentet.
Viktige adresse i Beijing
Det kan være nyttig å ha med deg noen viktige adresser mens du er i Kina: mittKINA Beijing Office (Beijing Xinhua International Tours Co. Ltd.) Adresse: Jia 23, Fuxinglu, Beijing Telefon: (86 10) 68 29 65 34, 68 29 87 55 eller 13701237624 Faks: (86 10) 69 29 87 81 Norges ambassade Adresse: 1. Dongyijie, Sanlitun, Beijing Telefon: (86 10) 6532 22 61 eller 6532 22 62 Faks: (86 10) 6532 23 92
Kinesisk
Her kommer den første lille leksjonen i kinesisk:
NORSK |
God dag |
Ha det / på gjensyn |
Takk |
KINESISK |
Ni Hao |
Zai Jian |
Xie Xie |